Bæredygtigt byggeri er fyldt med spændende virksomheder og emner. Derfor nyder jeg at besøge Building Green.

Building Green Aarhus 2019 var ingen undtagelse. Denne gang havde jeg for en gangs skyld god tid til at lytte til indlæggene. Og der blev vendt en hel del interessante emner – desværre ikke alle med lige dygtige oplægsholdere.

Udsigten over Centralværkstedet fra Innovation Village. Foto: Per Andreasen

Mit største udbytte fra Building Green Aarhus 2019 var:

  1. Politikerne står (stadig) i vejen for den bæredygtige udvikling
  2. Arkitekter kan have svært ved at vise værdien, de skaber
  3. Nethandel risikerer at ødelægge byernes liv

Jeg sætter lidt flere ord på punkterne herunder.

Politikerne står (stadig) i vejen for den bæredygtige udvikling

Byudvikleren Rune Kilden var med i en paneldebat om det bæredygtige byrum, og hvordan det kan være med til at bane vejen for FN’s verdensmål.

Han gjorde det helt klart for Camilla Fabricius (formand for bæredygtighedsudvalget i Aarhus Kommune), at det ville være en stor hjælp, hvis bare politikerne kunne lade være med at spænde ben for den bæredygtige udvikling.

Det er forfriskende at høre det udtalt fra scenen på den måde. For der er ikke noget nyt i, at politikerne gør det svært at træffe de rigtige valg.

Da jeg i 2008 var i praktik som journalist hos Grundfos i Bjerringbro, forsøgte vi at udbrede historien om, hvordan industrien kan opvarme tusindvis af boliger med deres overskudsvarme.

Virksomhederne beskattes, hvis de bruger overskudsvarmen til noget fornuftigt. Desværre er historien først blevet udbredt små 10 år senere.

Men det er blot ét aspekt. Som byudvikler ser Rune Kilden en masse andre områder, hvor rigide regler gør det svært at få lov at gøre det, der giver bedst mening.

Tak til Rune Kilden for at sige det, som det er – og alt for længe har været! Foto: Per Andreasen

Arkitekter kan have svært ved at vise værdien, de skaber

Arkitekter skaber værdi for menneskers velvære, trivsel, sundhed, økonomi og ressourceforbrug. Det er garanteret helt indlysende for enhver arkitekt.

Men ifølge Peter Andreas Sattrup glemmer mange arkitekter at fortælle om deres egen værdiskabelse. Det er ellers en oplagt del af deres marketing.

Han har i sit virke som chefkonsulent hos Danske Arkitektvirksomheder været med til at samle en række eksempler på, hvordan dansk arkitektur skaber bedre liv.

Arkitekter kan kommunikere deres værdiskabelse på en lang række områder.
Slide: Peter Andreas Sattrup. Foto: Per Andreasen.

For hvis du ikke taler om værdien af dit arbejde, har kunderne kun prisen at forholde sig til.

En anden ting, som mange arkitekter lader til at have glemt, er genanvendelse af materialer i nye byggerier.

Det fortalte Heidi Merrild, studielektor ved Aarhus Arkitektskole og arkitekt i MEGA om. Hun har selv bygget et hus med masser af genanvendte materialer.

Heidi Merrilds eget hus er bygget af genanvendte materialer og ser virkelig lækkert ud!
Foto: Per Andreasen.

Heidi Merrild kom blandt andet ind på, hvad byggebranchen med fordel kan ændre i design og udførelse for at gøre fremtidig genanvendelse lettere.

Min kunde Jakobsen Huse er et godt eksempel på den slags. De bygger bæredygtige huse, hvoraf langt det meste er træ, skifer og stål, som let kan adskilles og genanvendes.

En enkelt ting, som de måske skal overveje fremover er træsøm. De lyder som en perfekt løsning til Jakobsen Huses gennemførte træhuse. For når der ikke længere er metal i væggene, er sorteringen meget lettere – og ifølge så risikerer man hverken løbere eller kuldebroer.

LignoLoc producerer søm af hårdt træ. I træhuse vil det give en meget lettere sortering.
Foto: Per Andreasen.

Jakobsen Huses samarbejdspartner Saga Wood (som også er en af mine gode kunder) har udviklet en varmebehandling, som øger potentialet i cirkulært byggeri. Når træ fra gamle bygninger har været igennem deres proces, får det nyt liv i nye bæredygtige byggerier. Superfedt!

Nethandel risikerer at ødelægge byernes liv

Hver gang en butik lukker, fordi vi hellere vil købe vores varer på nettet, bliver bymidten mere død.

Det har jeg som lokaljournalist beskæftiget mig meget med i de tidlige 2010’ere. Men emnet har aldrig haft et miljømæssigt omdrejningspunkt.

Det er da en reel risiko, at vi får mere forurening, fordi vores varer skal ind i byen med flere forskellige (last)biler. Det vil Amazons indtog på det danske marked og droneleveringer måske gøre til et ikke-problem

Et andet aspekt er, at vores bymidter bliver dødkedelige, når de fyldes med tomme butiksfacader. Og de bliver nok ikke alle omdannet til Amazon pick up points.

Der lader til at være en tendens i retning af, at vi skal skabe oplevelser i stedet for andre former for shopping.

Desværre har jeg set en del eksempler på, at initiativer i den retning – med rollespil, poledance og kampsport i omdannede butikslokaler – ikke holder længere, end initiativtagernes opsparing.

Måske har de bare været for tidligt ude og satset på for små byer.

En anden idé er, at vi skal omdanne butikslokalerne til almindelig beboelse. Det er en spændende tanke, fordi det kan være med til at holde huslejepriserne lidt i ro, selvom urbaniseringen fortsætter.

LivingCities satte gang i mange tanker hos mig. Selvom selve oplægget blev leveret så monotont og ikke-inkluderende, at jeg ikke så det til ende.

Under alle omstændigheder har de ret i, at vi skal tænke over vores private forbrug. Det har meget mere at skulle have sagt end lange brusebade.

Ventilationsvinduet vinder kampen om indeklimaet

Hvis I var ludobrikker, så havde Peter slået jer alle hjem nu!

Min kunde Ventilationsvinduet – Living Better (en del af Horn Group) har været med til Building Green alle årene. I 2016 vandt konceptet produktprisen.

I år vandt administrerende direktør Peter Clausen det grønne ludospil om indeklimaet.

Kalk og Ventilationsvinduet får feedback efter endt ludospil. Foto: Per Andreasen.

Ventilationsvinduet er ikke til at slå, når det kommer til bæredygtige indeklimaløsninger, og Peter er tydeligvis ikke til at slå, når det handler om paratviden inden for indeklima.

Du kan forresten se Peter og Ventilationsvinduet i iværksætterprogrammet Vejen til Seier på TV2. De endte med en virkelig flot andenplads, og Peter har skrevet en opsummering om deres deltagelse her.

Hvis du interesserer dig for bæredygtigt byggeri, kan jeg klart anbefale at besøge Building Green. Indgangen er gratis, og der er altid mange spændende talere og udstillere.